Fyrskib No. XIX

Foto: Iris Klempau

Foto: Iris Klempau

«Store Claus»
«Return of Marco Polo»

Bygget 1907 af egetræ.på  H.V.Buhls Værft i Frederikshavn

Længde: 33,6 m
Bredde: 6,4 m

Skibet blev udlagt på position
1908 - 1917 Grådyb

Derefter i indre farvande, yderligere data vides ikke.

Dette skib blev købt af den selvejende institution Rederiet Thomas Brocklebank, Tvind på en offentlig auktion over kasseret militært materiel for ca: 400.000 kr. ( antagelig i 1985) og fik navnet "Store Claus" . Skibet blev i nogle år anvendt som beboelsesskib ved Islands Brygge i København. Det blev derpå malet lyseblåt og omdøbt til det mere internationalt klingende navn :"Return of Marco Polo" .Forinden var ilagt motor og skrue på Nyborg Værft.

Foto: Iris Klempau -  Sidste liggeplads Hvide Sande.

Foto: Iris Klempau -  Sidste liggeplads Hvide Sande.

Det blev derpå sendt af sted på en jord omsejling. I løbet af denne blev det pga. tropernes varme malet hvidt. Denne tur varede fra 1989 til 1992 og var et skoleprojekt, hvor skibet fungerede som flydende TV-studie og sendte undervisningsstof fra rejserne i Stillehavet via satellit direkte til tv-modtagere i Europa. Udsendelserne blev bl. a. set fra Island til Marokko og østpå til Ungarn. Efter hjemkomsten til Danmark blev det i 1994 ombygget til en tremaster skonnert på Ring Andersens Værft i Svendborg, hvorefter man lod det indregistrere i Hull, England.

Herefter sejlede det som skoleskib med ca. 12 elever i England i nogle år, men returnerede i efteråret 1998 til Danmark, hvor det i nov.-dec. 2000 på et værft i Hvide Sande skal gennemgå nogle udstyrsmæssige ændringer for at kunne blive optaget i det danske skibsregister. Det vil herefter sejle i danske farvande som skoleskib med 10 elever i lighed med det social-pædagodiske eksperiment, som finder sted med samme rederis skib "Den Store Bjørn"

( Ophugget. )

Foto: Iris Klempau

Foto: Iris Klempau

Foto: Iris Klempau

Foto: Iris Klempau